Specialisten in beweging

Beeldvorming, behandeling en revalidatie

EquiDoc heeft een specialisatie: beweging

Via kreupelheidsonderzoeken sporen wij de problemen in het bewegingsapparaat van het paard op, mede door inzet van onze uitgebreide beeldvormingstechnieken. We zijn ook hier graag langdurig betrokken: van diagnose tot herstel.

Keuringen & Kreupelheidsonderzoek

Bij EquiDoc voeren wij alle soorten keuringen uit. Bij een klinische keuring – eigenlijk het belangrijkste deel van een keuring – wordt het paard beoordeeld in stand en beweging. Daarna worden de buigproeven uitgevoerd. Bij een röntgenologische keuring worden de beenderen in beeld gebracht van gebieden waar we weten dat belangrijke afwijkingen kunnen ontstaan. Tijdens een ‘standaard’ keuring worden 22 foto’s genomen van alle benen. Steeds vaker wordt op vraag van de eigenaar ook de hals en rug gefotografeerd en beoordeeld. We hebben hier veel ervaring in en zullen altijd een passend en onafhankelijk oordeel geven. In de meeste gevallen wordt gekozen voor een combinatie van de twee. Dat geeft het beste beeld van het paard op dat moment, hierdoor kan een goede risiscoanalyse gemaakt worden voor toekomstig gebruik.
Soms vullen wij dit aan met extra röntgenopname’s van alle kogels, voorknieën, wervelkolom en een echografie van relevante gebieden.
Keuringen kunnen zowel aan huis of op de kliniek uitgevoerd worden. Wanneer we het onderzoek aan huis doen hebben we graag beschikking over bepaalde faciliteiten om het onderzoek goed uit te kunnen voeren.

Belangrijk bij bewegingsproblemen: Goede beeldvorming

Wij hebben verschillende technieken beschikbaar om een goed beeld te kunnen vormen van de problemen bij jouw paard. Deze zijn zowel mobiel (op locatie) als bij ons op de kliniek inzetbaar.

Röntgen & Echo en andere technieken

De eerste keus van aanvullende beeldvorming is vaak het maken van een of meerdere röntgenfoto’s. Omdat een röntgenfoto maar een 2D beeld geeft, is het nodig om meerdere foto’s te maken om zo een compleet 3D beeld te verkrijgen van het gefotografeerde gebied. Een röntgenfoto wordt gemaakt met behulp van röntgenstraling. Deze straling gaat door zachte weefsels heen, maar wordt opgenomen door bot. Hierdoor kun je heel goed botten en aanhechtingsplaatsen van pezen/banden in beeld brengen. 

Soms wordt ervoor gekozen de röntgen in combinatie te gebruiken met het maken van een Echo. Echografie wordt gebruikt om spieren, banden, pezen, bloedvaten, zenuwen, het kraakbeen en de botbelijning in beeld te brengen. Een echo-apparaat zend geluidsgolven uit die weerkaatst worden. Hierdoor ontstaat een beeld op de monitor. Door het beeld te vergelijken met een referentie beeld (normaal beeld) of een links rechts vergelijking kunnen afwijkingen goed in beeld gebracht worden.
Bij EquiDoc zijn we zeer bedreven in het in beeld brengen van de wervelkolom en de benen van het paard.
Echografie wordt veel ingezet bij het vermoeden van weke delen problemen. Vaak in combinatie met het maken van röntgenfoto’s.

Hiernaast gebruiken wij indien nodig ook nog andere beeldvormende technieken zoals: CT, MRI, scintigrafie, UTC of een endoscopie. Mocht er behoefte zijn aan andere beeldvormende technieken dan röntgenfoto’s of echografie dan zullen wij hierin graag adviseren.

Onze behandelingen bij problemen met het bewegingsapparaat

Intra-articulair

Bij een intra (in) – articulaire (gewricht) behandeling wordt de medicatie direct in het gewricht gespoten. Doordat de medicatie direct op de plek van het ongemak geïnjecteerd wordt, is de effectiviteit erg groot. Het middel bereikt de hoogste concentratie direct in het gewricht waar het zijn werk moet doen. Er kunnen verschillende middelen in het gewricht gebruikt worden, zoals; corticosteroïden of regeneratieve therapie (zie hieronder) in combinatie met hyaluronzuur.

Bij een intra-articulaire injectie wordt de huid geschoren, goed gereinigd en steriel gemaakt. Waarna de dierenarts (met steriele handschoenen) het gewricht zal injecteren. In de meeste gevallen wordt daarna een verband aangebracht die na 24 uur verwijderd kan worden.

Regeneratieve therapie

In de veterinaire wereld wordt er steeds meer gebruik gemaakt van regeneratieve therapieën, zoals: PRP, IRAP en stamcellen. PRP en IRAP worden verkregen uit het eigen bloed van een paard waardoor de kans op bijwerkingen erg klein is. Na het afnemen van bloed kan direct naast het paard PRP gemaakt worden en terug ingespoten worden in het letsel in de pees of ligament.
PRP is een zeer hoge concentratie bloedplaatjes. Deze bloedplaatjes scheiden groeifactoren uit. Hierdoor worden beschadigde letsels beter en sneller hersteld. Het is goed inzetbaar bij paarden met pees of ligament schade.
Stamcellen kunnen uit het vet van het paard zelf gehaald worden. Maar er bestaan ook kant-en-klare sets met stamcellen verkregen uit de navelstreng. Stamcellen zijn cellen die zich nog tot verschillende weefsels kunnen ontwikkelen, zoals: pees, ligament, kraakbeen, spier en bot. Door deze in peesletsels te injecteren ontwikkelen ze zichzelf tot nieuwe peesvezels met als gevolg een beter genezende en sterkere pees die minder gevoelig is voor een herblessure.
Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen! We staan je graag te woord.

Lasertherapie

Bij EquiDoc maken we gebruik van een High Power Laser (HPLT). De laser zorgt voor een energieboost in de cel waardoor het zelfherstellend vermogen van het lichaam geactiveerd wordt. Daarnaast werkt de laser pijnstillend, ontstekingsremmend en vermindert het zwelling.
Laser is voor veel doeleinden inzetbaar:

  • Ondersteunde pijn verlichtende therapie na gewrichtsinjectie
  • Ontsteking/zwelling na castratie
  • Pees/ligament letsels
  • (slecht genezende) Wonden
  • Fracturen
  • Versnellen van weefselherstel en celgroei

Mesotherapie

Mesotherapie is een ondersteundende therapie. Door middel van hele kleine naaldjes wordt er een cocktail van medicatie in de huid gelegd. Het meest wordt dit toegepast op de hals, rug en lendenen. Het zorgt voor ontspanning van pijnlijke en verkrampte spieren. Hierdoor kan een paard zich comfortabeler bewegen en laat zich beter trainen. Vaak gebruikt in combinatie met andere therapieën draagt het bij aan het herstel.

Manuele therapie

Om het effect van onze toegepaste behandeling te versterken maken wij gebruik van fysiotherapeutische, chiropractische of osteopathische behandelingen om de mobiliteit, kracht en lossigheid te verbeteren. Wij hebben hiervoor zelf op de praktijk een sportmasseur, maar werken hiervoor ook samen met verschillende osteopaten en fysiotherapeuten.

Collageen - een must voor elk paard

Verhoogde collageen afbraak is een natuurlijk proces bij verouderende paarden maar ook voor paarden hoog in training. De afbraak zorgt voor een achteruitgang van alle weefsels (pezen, ligamenten, kraakbeen, botten) en dus een verhoogde kans voor het ontstaan van blessures. Maar er is goed nieuws! Dit collageen kun je aanvullen. Het remt hiermee het ontstaan van artrose en blessures omdat alle weefsels sterker zijn. Naast het voorkomen van blessures zorgt een collageen gift voor minder pijn bij al aangetaste gewrichten door artrose en versneld het herstel na een zware training of wedstrijd. Collageen aanvullen is een must voor:

Paarden herstellende van een blessure, paarden in topconditie (versneld herstel en voorkomt blessures), paarden met gewrichtsaandoeningen of artrose (verminderd pijnklachten en verbeterd mobiliteit) en paarden herstellende van ziekte of een operatie.

EquiDoc heeft de beschikking over het enige gepatenteerde Collageen product ter wereld. Dit product is 100% opneembaar in de dunne darm door Double Nutri Technology in tegenstelling tot alle andere collageen producten op de markt, die grotendeels al afgebroken worden door het maagzuur. Het product wordt goed getolereerd en paarden vinden het erg smakelijk om op te eten.

Voor meer informatie druk op onderstaande button.

Wil je direct bestellen? Dat kan via onderstaande link:

https://getstarted.isagenix.com/PHC7NGGSV002

Wij vinden samenwerken belangrijk

Wij vinden dat samenwerken met collega’s belangrijk is. Zo hebben wij vaste samenwerkingen met Sophie Zwager voor de Osteopathie, werken wij met Rosalie van Eck voor de Fysiotherapie, hebben wij Cat van Goethem of Doris von der Aue voor de Tandheelkunde.

 

Verder werken wij ook samen met hoefsmeden voor orthopedisch beslag wat onze patienten weer kan helpen om te herstellen.
Daarnaast worden wij ook regelmatig door andere dierenartsen ingezet voor onze mobiel beeldvormings-apparatuur en zijn wij ook beschikbaar voor consulten of tweede meningen.