Specialisten in beweging

Beeldvorming, behandeling en revalidatie

EquiDoc heeft twee specialisaties: beweging & voortplanting

Een bijzondere combinatie zou je misschien denken, toch heeft ons multidisciplinaire team juist door deze combinatie ontzettend veel plezier in het werk. Wij zijn graag van geboorte tot aan senior betrokken bij een paard: van de eerste inseminatie tot een gezond paard.

Bij de kreupelheidsonderzoeken sporen wij de problemen in het bewegingsapparaat van het paard op, mede door inzet van onze uitgebreide beeldvormingstechnieken. We zijn ook hier graag langdurig betrokken: van diagnose tot herstel.

Keuringen & Kreupelheidsonderzoek

Bij EquiDoc voeren wij alle soorten keuringen uit. Bij een klinische keuring – eigenlijk het belangrijkste deel van een keuring – wordt het paard beoordeeld in stand en beweging. Daarna worden de buigproeven uitgevoerd. Bij een röntgenologische keuring worden de beenderen in beeld gebracht van gebieden waar we weten dat belangrijke afwijkingen kunnen ontstaan. Tijdens een ‘standaard’ keuring worden 22 foto’s genomen van alle benen. Steeds vaker wordt op vraag van de eigenaar ook de hals en rug gefotografeerd en beoordeeld. We hebben hier veel ervaring in en zullen altijd een passend en onafhankelijk oordeel geven. In de meeste gevallen wordt gekozen voor een combinatie van de twee. Dat geeft het beste beeld van het paard op dat moment, hierdoor kan een goede risiscoanalyse gemaakt worden voor toekomstig gebruik.
Soms vullen wij dit aan met extra röntgenopname’s van alle kogels, voorknieën, de sprongen, wervelkolom en een echografie van relevante gebieden.
Keuringen kunnen zowel aan huis of op de kliniek uitgevoerd worden. Wanneer we het onderzoek aan huis doen hebben we graag beschikking over bepaalde faciliteiten om het onderzoek goed uit te kunnen voeren.

Belangrijk bij bewegingsproblemen: Goede beeldvorming

Wij hebben verschillende technieken beschikbaar om een goed beeld te kunnen vormen van de problemen bij jouw paard. Deze zijn zowel mobiel (op locatie) als bij ons op de kliniek inzetbaar.

Röntgen & Echo en andere technieken

De eerste keus van aanvullende beeldvorming is vaak het maken van een of meerdere röntgenfoto’s. Omdat een röntgenfoto maar een 2D beeld geeft, is het nodig om meerdere foto’s te maken om zo een compleet 3D beeld te verkrijgen van het gefotografeerde gebied. Een röntgenfoto wordt gemaakt met behulp van röntgenstraling. Deze straling gaat door zachte weefsels heen, maar wordt opgenomen door bot. Hierdoor kun je heel goed botten en aanhechtingsplaatsen van pezen/banden in beeld brengen. 

Soms wordt ervoor gekozen de röntgen in combinatie te gebruiken met het maken van een Echo. Echografie wordt gebruikt om spieren, banden, pezen, bloedvaten, zenuwen, het kraakbeen en de botbelijning in beeld te brengen. Een echo-apparaat zend geluidsgolven uit die weerkaatst worden. Hierdoor ontstaat een beeld op de monitor. Door het beeld te vergelijken met een referentie beeld (normaal beeld) of een links rechts vergelijking kunnen afwijkingen goed in beeld gebracht worden.
Bij EquiDoc zijn we zeer bedreven in het in beeld brengen van de wervelkolom en de benen van het paard.
Echografie wordt veel ingezet bij het vermoeden van weke delen problemen. Vaak in combinatie met het maken van Röntgenfoto’s.

Hiernaast gebruiken wij ook nog andere beeldvormende technieken zoals: CT, MRI, scintigrafie, UTC of een endoscopie. Mocht er behoefte zijn aan andere beeldvormende technieken dan röntgenfoto’s of echografie dan zullen wij hierin graag adviseren.

Onze behandelingen bij problemen met het bewegingsapparaat

Intra-articulair

Bij een intra (in) – articulaire (gewricht) behandeling wordt de medicatie direct in het gewricht gespoten. Doordat de medicatie direct op de plek van het ongemak geïnjecteerd wordt, is de effectiviteit erg groot. Het middel bereikt de hoogste concentratie direct in het gewricht waar het zijn werk moet doen. Er kunnen verschillende middelen in het gewricht gebruikt worden, zoals; corticosteroïden of regeneratieve therapie (zie hieronder) in combinatie met hyaluronzuur.

Bij een intra-articulaire injectie wordt de huid geschoren, goed gereinigd en steriel gemaakt. Waarna de dierenarts (met steriele handschoenen) het gewricht zal injecteren. In de meeste gevallen wordt daarna een verband aangebracht die na 24 uur verwijderd kan worden.

Regeneratieve therapie

In de veterinaire wereld wordt er steeds meer gebruik gemaakt van regeneratieve therapieën, zoals: PRP, IRAP en stamcellen. PRP en IRAP worden verkregen uit het eigen bloed van een paard waardoor de kans op bijwerkingen erg klein is. Na het afnemen van bloed kan direct naast het paard PRP gemaakt worden en terug ingespoten worden in het letsel in de pees of ligament.
PRP is een zeer hoge concentratie bloedplaatjes. Deze bloedplaatjes scheiden groeifactoren uit. Hierdoor worden beschadigde letsels beter en sneller hersteld. Is goed inzetbaar bij paarden met pees of ligament schade.
Stamcellen kunnen uit het vet van het paard zelf gehaald worden. Maar er bestaan ook kant-en-klare sets met stamcellen uit de navelstreng. Stamcellen zijn cellen die zich nog tot verschillende weefsels kunnen ontwikkelen, zoals: pees, ligament, kraakbeen, spier en bot. Door deze in peesletsels te injecteren ontwikkelen ze zichzelf tot nieuwe peesvezels met als gevolg een beter genezende en sterkere pees die minder gevoelig is voor een herblessure.
Voor meer informatie kun je Contact met ons opnemen! We staan je graag te woord.

Lasertherapie

Bij EquiDoc maken we gebruik van een High Power Laser (HPLT). De laser zorgt voor een energieboost in de cel waardoor het zelfherstellend vermogen geactiveerd wordt. Daarnaast werkt de laser pijnstillend en vermindert het zwelling. Laser is voor veel doeleinden inzetbaar:
  • Ondersteunde pijn verlichtende therapie na gewrichtsinjectie
  • Ontsteking/zwelling na castratie
  • Pees/ligament letsels
  • (slecht genezende) Wonden
  • Fracturen
  • Versnellen van weefselherstel en celgroei

Mesotherapie

Mesotherapie is een ondersteundende therapie. Door middel van hele kleine naaldjes wordt er een cocktail van medicatie in de huid gelegd. Het meest wordt dit toegepast op de hals, rug en lendenen. Het zorgt voor ontspanning van pijnlijke en verkrampte spieren. Hierdoor kan een paard zich comfortabeler bewegen en laat zich beter trainen. Vaak gebruikt in combinatie met andere therapieën draagt het bij aan het herstel.

Manuele therapie

Om het effect van onze toegepaste behandeling te versterken maken wij gebruik van fysiotherapeutische, chiropractische of osteopathische behandelingen om de mobiliteit, kracht en lossigheid te verbeteren. Wij werken hiervoor met Osteophaat Sophie Zwager en Fysiotherapist Rosalie van Eck en hebben zelf op de praktijk een sportmasseur.

Ons andere speerpunt: Voortplanting

EquiDoc staat voor een happy athlete van embryo tot senior! Veulens zijn de nieuwe generatie sportpaarden dus wij vinden het heel belangrijk om hier al een goede start te maken.

Wij begeleiden graag bij het insemineren van de merrie, met zowel vers (bij u op locatie) als diepvries sperma (bij ons op locatie voor de juiste condities). Daarnaast kunnen we ook begeleiden bij Embryo transplantatie, waarbij de merrie bij ons op de (nieuwe) praktijk kan verblijven. Ten slotte bieden wij ook geboortezorg en veulen zorg aan.
Neem contact met ons op voor alle mogelijkheden.

Onze eigen supplementen lijn

Als extra ondersteuning van de behandeling of het welzijn van het paard maken wij gebruik van voedingssupplementen. Deze zijn speciaal voor EquiDoc ontwikkeld en van allemaal is de werking wetenschappelijk onderbouwd.
Wij geven je graag meer informatie! We adviseren je graag.

 

Wij vinden samenwerken belangrijk

Wij vinden dat samenwerken met collega’s belangrijk is. Zo hebben wij vaste samenwerkingen met Sophie Zwager voor de Osteopathie, werken wij met Rosalie van Eck voor de Fysiotherapie, hebben wij Cat van Goethem of Doris von der Aue voor de Tandheelkunde.

 

Verder werken wij ook samen met hoefsmeden voor orthopedisch beslag wat onze patienten weer kan helpen om te herstellen.
Daarnaast worden wij ook regelmatig door andere dierenartsen ingezet voor onze mobiel beeldvormings-apparatuur en zijn wij ook beschikbaar voor consulten of tweede meningen.